Tosty na słodko

Opublikowano: 15.01.2025 r.
Mleko, jajko, chleb tostowy i twaróg półtłusty to główne składniki naszych słodkich tostów. Wymieszane z odrobiną cynamonu i cukru wanilinowego, tworzą przepyszne połączenie smaków, które dopełni delikatna słodycz miodu. Taki kompaktowy zestaw to idealny sposób na słodkie śniadanie czy przekąskę w ciągu dnia.
Składniki dla 3 porcji:
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 50 ml
- Chleb tostowy - 100 g
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Cynamon - 5 g (1 łyżeczka)
- Twaróg półtłusty - 100 g (1/2 kostki)
- Cukier wanilinowy - 10 g (1 łyżka)
- Miód - 20 g (2 łyżki)
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Jajko wbij do miski, wlej mleko i wymieszaj całość za pomocą rózgi.
- Następnie wsyp cynamon i cukier waniliowy całość ponownie wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej.
- Pieczywo zamocz w jajku z mlekiem i smaż pieczywo na rozgrzanym oleju.
- Tosty podawaj z rozgniecionym twarogiem i miodem.
Komentarz dietetyka
O dodatkach do tostów możesz zadecydować sam, idealnie pasują również owoce.
~ Oliwia Gawron, dietetyk