Tosty francuskie z jajkiem
Opublikowano: 18.11.2021 r.
Chleb tostowy, jajka, mleko i masło klarowane - to podstawowe składniki pysznych tostów francuskich z jajkiem. Te chrupiące kromki, obficie nasączone jajkiem i mlekiem, a potem rumiane na maśle, cieszą podniebienie o poranku. Czyli klasyczny przepis na śniadaniową ucztę z prostych składników, które na pewno masz w swojej kuchni.
Składniki dla 2 porcji:
- Chleb tostowy - 140 g (6 kromek)
- Jajko - 2 szt.
- Mleko 2% - 90 ml
- Masło klarowane - 50 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, miska
Przepis krok po kroku
- Do miseczki wbij jajko.
- Na patelnię wyłóż masło i rozgrzej.
- Dodaj do jajek mleko oraz sol i pieprz.
- Rozbełtaj jajka widelcem.
- Chleb zamocz z obu stron w jajku.
- Wykładaj kromki na gorące masło.
- Smaż kilka chwil, aż jajko będzie ścięte i tosty będą złote.
Komentarz dietetyka
Przepis na tosty francuskie zawiera sporą wartość energetyczną. Jest bogaty w węglowodany, tłuszcz i białko. Mają wysoki indeks glikemiczny.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości