Tosty francuskie z chałki

Opublikowano: 16.07.2025 r.
Chałka, jajko, mleko i odrobina cukru wanilinowego – oto klucz do przepysznych tostów francuskich. A jeszcze, jak dodasz trochę cynamonu i usmażysz to wszystko na maśle – masz gotowe idealne śniadanie albo deser.
Składniki dla 1 porcji:
- Chałka - 120 g (3 kromki)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 50 ml
- Cukier wanilinowy - 15 g
- Cynamon - 2 g
- Masło - 5 g
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, głęboki talerz
Przepis krok po kroku
- Jajko rozbij na głęboki talerzyk i rozmieszaj.
- Dodaj do niego mleko, cynamon i cukier. Dokładnie rozmieszaj.
- Każdą kromkę chałki maczaj w jajku.
- Na patelni rozgrzej masło i grzej na niej kawałki chałki, aż do przyrumienienia.
Komentarz dietetyka
To opcja, która ma wysoki indeks glikemiczny, więc powinny na nią uważać osoby z problemami z gospodarką cukrową.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny