Tosty francuskie
Opublikowano: 30.05.2021 r.
Chleb tostowy, jajko, mleko i oliwa z oliwek - to podstawa wyśmienitych tostów francuskich. Te chrupiące i złociste kanapki z serem gouda oraz szynką kanapkową to idealny sposób na smaczne śniadanie lub przekąskę. Połączenie tych kilku składników tworzy niebanalny smak, którego nie sposób się oprzeć.
Składniki dla 1 porcji:
- Chleb tostowy - 60 g (2 kromki)
- Jajko - 1 szt.
- Mleko 2% - 50 ml
- Ser gouda - 16 g (2 plasterki)
- Szynka kanapkowa - 12 g (1 plaster)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, miska, patelnia
Przepis krok po kroku
- Jajko wymieszaj z mlekiem i szczyptą soli oraz pieprzu.
- Rozgrzej patelnie z oliwą.
- Zamocz kromki i połóż na patelni. Smaż, do momentu aż się zarumienią.
- Przekręć jedną kromkę na drugą stronę, ułóż na niej plasterek sera, plasterek szynki i ponownie plasterek sera. Przykryj drugą kromką (usmażoną stroną do środka) i dociśnij.
- Gdy pierwsza kromka się zarumieni, przekręć całą kanapkę na drugą stronę, aby usmażyć drugą kromkę.
- Smaż do momentu, aż druga kromka się zarumieni.
Komentarz dietetyka
Możesz przygotować tosty francuskie także na pieczywie razowym, aby obniżyć indeks glikemiczny, lub bezglutenowym.
~ Monika Słowikowska, dietetyk kliniczny