Tortille z szynką parmeńską
Opublikowano: 23.11.2021 r.
Szynka parmeńska, świeży pomidor, pełnoziarnista tortilla i kremowy serek śmietankowy – to podstawa tych smakowitych tortilli. Delikatne plastry ogórka i chrupiące kiełki rzodkiewki dopełniają kompozycję, a wszystko to otulone chrupiącą sałatą. Pełnia smaków w każdym kęsie.
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 60 g (1 szt)
- Szynka parmeńska - 50 g (2 plastry)
- Pomidor - 60 g (3 plastry)
- Ogórek - 25 g (5 plasterków)
- Kiełki rzodkiewki - 10 g (2 łyżki)
- Serek śmietankowy - 25 g (1 łyżka)
- Mix sałat - 50 g (2 garści)
Liczba porcji: 1
Przepis krok po kroku
- Tortillę wysmaruj serkiem śmietankowym.
- Na serku ułóż opłukaną sałatę i kiełki.
- Szynkę porwij na mniejsze kawałki i połóż na sałacie.
- Dodaj ogórka i pomidora.
- Boki tortilli złóż do środka, następnie zroluj je.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja na szybki posiłek. Dostarcza sporo warzyw, dzięki czemu jest bogata w błonnik.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny