Tortilla z warzywami
Opublikowano: 30.10.2021 r.
Tortilla pełnoziarnista, ser żółty, pomidor, ogórek, sałata, majonez oraz jogurt naturalny to najważniejsze składniki prostego przepisu na tortillę z warzywami. Ta szybka i zdrowa przekąska łączy w sobie chrupkość świeżych warzyw z kremowym sosem czosnkowym, tworząc pyszne i sycące danie idealne na lunch lub kolację.
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 120 g (2 placki)
- Ser żółty - 120 g (8 plastrów)
- Pomidor - 170 g (1 pomidor)
- Ogórek - 150 g (1 ogórek)
- Sałata - 40 g (8 liści)
- Majonez - 25 g
- Jogurt naturalny 2% - 75 g
- Czosnek - 16 g (2 ząbki)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- folia aluminiowa, praska do czosnku, miska
Przepis krok po kroku
- Czosnek obierz i przepuść przez prasę. Sos wymieszaj z majonezem, jogurtem i przyprawami. Odstaw do lodówki.
- Pomidora pokrój w cienkie plastry, a ogórka w słupki.
- Na placki tortilli układamy warstwowo ser-sałata-plastry pomidora-ogórek pokrojony w słupki.
- Całość polewamy sosem i zwijamy w rulon.
- Rulony kroimy na pół. Dolną część tortilli owiń folią aluminiową.
Komentarz dietetyka
Pomysł na tortille z warzywami i domowym sosem to dobry i wartościowy posiłek w ciągu dnia.
~ Kamila Lewandowska, dietetyk