Tortilla z tuńczykiem
Opublikowano: 30.09.2021 r.
Tuńczyk w sosie własnym, soczysta czerwona papryka, kawałki awokado i kremowy majonez – to tylko niektóre z najważniejszych składników tej tortilli z tuńczykiem, która z pewnością zadowoli każdego fana smakowitych i prostych przekąsek. Dodajemy jeszcze chrupiące ogórki kiszone, soczysty pomidor i odrobinę musztardy, a całość zawijamy w pełnoziarnistą tortillę.
Składniki dla 4 porcji:
- Tuńczyk w sosie własnym - 150 g
- Pomidor - 200 g (1 duża sztuka)
- Ogórki kiszone - 200 g (4 male sztuki)
- Papryka czerwona - 150 g (1 średnia sztuka)
- Oliwki czarne - 120 g
- Awokado - 100 g (pół średniej sztuki)
- Majonez - 80 g
- Musztarda - 40 g
- Jajko - 3 szt.
- Tortilla pełnoziarnista - 200 g (4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, natka pietruszki świeża, szczypiorek, koper
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, szklana miska
Przepis krok po kroku
- Warzywa pokrój w drobną kostkę.
- Posiekaj koper, szczypior i pietruszkę.
- Ugotuj jajka na twardo i pokrój w kostkę.
- Wszystkie składniki umieść w misce dopraw solą i pieprzem, dodaj majonez i musztardę i wymieszaj.
- Tortille podgrzej na patelni.
- Umieść farsz na środku tortilli i złóż aby powstała sakiewka.
Komentarz dietetyka
Tortilla z tuńczykiem to świetne danie pełne błonnika pokarmowego oraz witamin i składników mineralnych. Tuńczyk jest dobrym źródłem białka i kwasów omega 3. Ryby powinny występować w naszym jadłospisie jak najczęściej.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny