Tortilla z tofu
Opublikowano: 29.03.2022 r.
Awokado, tofu wzbogacane wapniem i pełnoziarniste placki tortilli - oto najważniejsze składniki do przygotowania pysznej tortilli z tofu. Do tego dochodzą świeże warzywa jak pomidor, ogórek, papryka czerwona i odrobina czosnku oraz cebuli czerwonej. To kolorowe i zdrowe danie, które świetnie sprawdzi się na szybki lunch lub kolację.
Składniki dla 2 porcji:
- Tofu wzbogacane wapniem - 100 g
- Tortilla pełnoziarnista - 100 g (2 placki)
- Awokado - 250 g (1 sztuka)
- Pomidor - 200 g (1 sztuka)
- Ogórek - 80 g (1 mała sztuka)
- Papryka czerwona - 130 g (1/2 sztuki)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Cebula czerwona - 25 g (1/4 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa umyj. Cebulę pokrój w piórka, ogórka i pomidora w plastry, a paprykę w słupki. Tofu pokrój w kostkę.
- Awokado przekrój na pół, usuń pestkę i łyżeczką wykrój środek.
- Czosnek drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę i wymieszaj z awokado.
- Tortille podpiecz na suchej patelni.
- Placki posmaruj awokado, ułóż tofu i warzywa. Zawiń.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać tofu wzbogacane w wapń, aby uniknąć niedoborów tego składnika, których ryzyko wzrasta przy stosowaniu diet wegańskich.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk