Tortilla z pastą jajeczną
Opublikowano: 31.01.2022 r.
Jajka, majonez, tortilla i pomidory to główne składniki, które sprawią, że ta kanapka na ciepło zostanie Twoim ulubieńcem. Tortilla z pastą jajeczną to prosty przepis, który świetnie nadaje się na szybki lunch lub kolację. Dodatek musztardy i świeżej pietruszki daje orzeźwiający i lekko pikantny smak.
Składniki dla 2 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Pietruszka - 45 g (pęczek)
- Tortilla - 80 g (4 placki)
- Pomidor - 180 g (1 szt)
- Majonez - 75 g
- Musztarda - 25 g
- Przyprawy - sól, pieprz, czosnek granulowany
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, garnek, blender, duża miska
Przepis krok po kroku
- Jajka włóż do rondelka, zalej wodą i ugotuj na twardo, około 7 minut od zagotowania.
- Ugotowane jajka ostudź i obierz.
- Przełóż jajka do pojemnika blendera i zblenduj na gładką masę z dodatkiem majonezu i musztardy.
- Do pasty dodaj posiekaną drobno natkę, przyprawy i dokładnie wymieszaj.
- Placki tortilli rozłóż na blacie i posmaruj je pastą jajeczną.
- Pomidory umyj i pokrój w plasterki, rozłóż na tortillach.
- Tortille zwiń w ciasne roladki.
Komentarz dietetyka
To bardzo zdrowa opcja, która sprawdzi się na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny