Tortilla z parówką
Opublikowano: 17.11.2021 r.
Parówki, pełnoziarniste tortille i soczysta mozzarella – to główni bohaterowie tej szybkiej i smacznej przekąski. Do tego dodajemy świeżą czerwoną cebulę, czerwoną paprykę, pomidory oraz ogórek, a całość skrapiamy jogurtem naturalnym z nutą czosnku. Proste składniki, a tyle radości na talerzu!
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 40 g (2 sztuki)
- Jogurt naturalny - 180 ml (1 opakowanie)
- Czosnek - 20 g (2 ząbki)
- Cebula czerwona - 100 g (1 sztuk)
- Parówki - 80 g (4 sztuki)
- Papryka czerwona - 120 g (1 sztuka)
- Pomidor - 240 g (2 sztuki)
- Ogórek - 100 g (1 sztuka)
- Ser Mozzarella - 200 g (1 kula)
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik
Przepis krok po kroku
- Wszystkie warzywa obierz ze skóry i pokrój w kostkę.
- Jogurt naturalny wymieszaj z czosnkiem przeciśniętym przez praskę.
- Przygotowanym sosem posmaruj tortille.
- Ułóż warzywa i pokrojone na mniejsze kawałki parówki.
- Całość posyp serem startym, zawiń i zapiecz w piecu przez 10 minut w 180 stopniach.
Komentarz dietetyka
Wybieraj parówki o dobrym składzie, ważne aby był on w miarę krótki, a na pierwszym miejscu zawierał mięso.
~ Oliwia Gawron, dietetyk