Tortilla z mięsem mielonym
Opublikowano: 21.06.2021 r.
Mięso mielone wieprzowe, czerwona fasola, ser gouda, i suszone pomidory to sekret pysznej tortilli. Do tego trochę oliwy z oliwek dla smaku oraz pomidory w puszce dla soczystości. Wszystko to zawiń w pełnoziarnistą tortillę i masz gotową ucztę. Brzmi prosto, a smakuje genialnie!
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 200 g (4 sztuki)
- Mięso mielone wieprzowe - 300 g
- Fasola czerwona - 150 g (konserwowa)
- Cebula dymka - 50 g (2 małe sztuki)
- Ser gouda - 100 g
- Suszone pomidory - 150 g
- Pomidory w puszce - 400 g
- Oliwa z oliwek - 25 ml
- Kukurydza konserwowa - 100 g
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka ostra
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, patelnia grillowa, tarka
Przepis krok po kroku
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, następnie podsmaż ją na rozgrzanej patelni natłuszczonej oliwą.
- Następnie dodaj do cebuli mięso mielone i smaż około 7-8 minut.
- Zmniejsz ogień pod patelnia, dodaj do niej pomidory z puszki, odcedzoną z zalewy fasolę i przyprawy. całość duś około 10 minut.
- Następnie pokrój w paski suszone pomidory a ser zeetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Na blacie ułóż tortille, następnie nałóż na nie porcję farszu z mięsem, kukurydzę, starty ser i pokrojone pomidory suszone. Tak przygotowane tortille zwiń w rulony.
- Zwinięte tortille ugrilluj na rozgrzanej patelni grillowej.
- Gotowe tortille z mięsem mielonym podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.
Komentarz dietetyka
Tortilla z mięsem mielonym to doskonała propozycja na dobry obiad z dodatkiem mięsnym. Jedna porcja jest dość kaloryczna, dlatego warto o tym pamiętać.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny