Tortilla z kurczakiem po meksykańsku
Opublikowano: 23.12.2021 r.
Kawałki piersi kurczaka, chrupiąca czerwona papryka, pikantna papryczka chili i aksamitna passata pomidorowa – to kluczowe składniki tortilli z kurczakiem po meksykańsku! Dodaj do tego jeszcze czerwoną fasolę oraz kukurydzę, a otrzymasz danie pełne aromatów, które przeniesie Cię prosto do Meksyku. Wszystko zawinięte w pełnoziarnistą tortillę – po prostu pycha!
Składniki dla 4 porcji:
- Piersi kurczaka bez skóry - 300 g
- Cebula - 90 g (1 sztuka)
- Czosnek - 20 g (3 ząbki)
- Passata pomidorowa - 200 g
- Fasola czerwona - 170 g (1 puszka)
- Kukurydza konserwowa - 180 g (1 puszka)
- Papryka czerwona - 180 g (1 sztuka)
- Papryczka chili czerwona świeża - 5 g (2 sztuki)
- Tortilla pełnoziarnista - 240 g (4 placki)
- Olej rzepakowy - 20 ml (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, oregano, czosnek
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, sitko, praska do czosnku, maszynka do mięsa
Przepis krok po kroku
- Na sitku odsącz fasolę i kukurydzę.
- Cebulę i papryczki chilli pokrój w drobną kostkę.
- Paprykę czerwoną pokrój w kostkę.
- Pierś z kurczaka zmiel w maszynce do mięsa lub bardzo drobno pokrój.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez chwilę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Dodaj mięso i smaż, aż mięso się zarumieni.
- Następnie dodaj papryki, podsmaż przez minutę i wlej passatę.
- Dodaj pół łyżeczki cukru, sól, pieprz i łyżeczkę oregano.
- Przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut.
- Na koniec dodaj kukurydzę i fasolę. Dokładnie wymieszaj.
- Zmniejsz moc palnika i w tym czasie podgrzej placki tortilli na patelni lub w piekarniku.
- Gorący farsz nałóż na tortillę i ciasno zwiń.
- Podawaj od razu.
Komentarz dietetyka
Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu w niej mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk