Tortilla z kurczakiem i warzywami

Opublikowano: 25.11.2021 r.
Piersi kurczaka, papryka czerwona i kukurydza konserwowa to podstawowe składniki pysznej tortilli z kurczakiem i warzywami. Ta zdrowa przekąska zawiera też rukolę i marchewkę, które dodają świeżości i chrupkości. Wszystko to w pełnoziarnistej tortilli, delikatnie posmarowanej oliwą z oliwek, stanowi idealne połączenie smaków.
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 100 g (2 placki)
- Piersi kurczaka bez skóry - 100 g (1 filet)
- Papryka czerwona - 240 g (1 sztuka)
- Kukurydza konserwowa - 80 g (1 mała puszka)
- Marchewka - 40 g (1 sztuka)
- Rukola - 30 g (1 garść)
- Oliwa z oliwek - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, oregano, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Kurczaka pokrój w kostkę, obtocz w przyprawach i oliwie i smaż na dobrze nagrzanej patelni.
- Na plackach tortilli ułóż rukolę, pokrojoną w paski marchew i paprykę, dodaj kukurydzę i usmażonego kurczaka.
- Zawiń. Podawaj po podpieczeniu w piekarniku lub na zimno.
Komentarz dietetyka
Najlepiej wybrać tortillę pełnoziarnistą i bez dodatku cukru, aby miała jak najniższy indeks glikemiczny.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk