Tortilla z jajkiem
Opublikowano: 19.10.2021 r.
Awokado, jajka, ser żółty i sok z cytryny to kluczowe składniki, które tworzą pyszną i pożywną tortillę z jajkiem. Ta tortilla to świetna opcja na szybkie, zdrowe śniadanie lub przekąskę, która zadowoli każdego. Smak kremowego awokado połączony z jajkami i rozpuszczonym serem, a wszystko to ożywione nutą cytryny – po prostu pycha!
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 62 g (1 sztuka)
- Jajko - 2 szt. (2 sztuki)
- Ser żółty - 30 g (2 plastry)
- Awokado - 70 g (1/2 sztuki)
- Sok z cytryny - 10 ml (1 łyżka)
- Przyprawy - sól, pieprz, sok z cytryny
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia mała, miseczka, pokrywka do patelni
Przepis krok po kroku
- Jajka wbija na patelnie i smaż pod przykryciem na małym ogniu, aż wierzch się zetnie.
- Awokado umyj, przekrój i wyciągnij pestkę. Następnie miąższ wydrąż do miseczki.
- Do awokado dodaj sok z cytryny, szczyptę soli oraz pieprzu i wszystko dokładnie rozgnieć.
- Placek tortilli posmaruj pastą z awokado, wyłóż jajka sadzone, a na to połóż plasterki żółtego sera.
- Wszystko zwiń w ciasną kopertę: równocześnie zawiń do środka górną i dolną część tortilli. Następnie załóż na to lewą i prawą część.
- Gotowego wrapa przełóż na rozgrzaną patelnie i podgrzewaj na małym ogniu pod przykryciem po 3 minuty z każdej strony.
- Podawaj na ciepło.
Komentarz dietetyka
Jajka są bardzo bogate w witaminy i wartości odżywcze, dlatego będą świetnym pomysłem na śniadanie.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk