Tortilla z jajecznicą
Opublikowano: 23.10.2021 r.
Tortilla pełnoziarnista, jajka, oliwa z oliwek, czerwona papryka i rukola – te składniki wystarczą, żeby stworzyć prawdziwą petardę śniadaniową. Idealnie chrupiąca tortilla, wypełniona smakowitą jajecznicą z warzywami, to szybki i pyszny przepis na dobry początek dnia.
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 60 g (1 placek)
- Jajko - 2 szt.
- Oliwa z oliwek - 15 ml
- Papryka czerwona - 120 g (pół szt)
- Rukola - 25 g (1 garść)
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Na suchej patelni podgrzej tortillę.
- Na osobnej patelni rozgrzej oliwę i podsmaż na niej paprykę pokrojoną w kostkę.
- Wbij do środka jajka i dopraw solą i pieprzem.
- Smaż do uzyskania preferowanej konsystencji.
- Udekoruj ją posiekanym szczypiorkiem.
- Jajecznicę przełóż na placek tortilli i połóż na wierzch rukolę.
- Tortillę zawiń.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, która może gościć w menu na co dzień.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny