Tortilla z halloumi

Opublikowano: 19.03.2023 r.
Halloumi, świeży pomidor, roszponka i tortilla pełnoziarnista – to świetna kombinacja na szybki i smaczny lunch. Tortilla wypełniona grillowanym serem halloumi, chrupiącym pomidorem i delikatną roszponką jest doskonałą propozycją dla każdego, kto ceni smakowite i proste w przygotowaniu posiłki.
Składniki dla 3 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 100 g (2 sztuki)
- Sos BBQ - 20 ml (2 łyżki)
- Roszponka - 40 g (1 garść)
- Pomidor - 240 g (2 sztuki)
- Ogórek - 120 g (2 sztuki)
- Ser halloumi - 200 g (1 sztuka)
- Oliwa z oliwek - 20 ml (2 łyżki)
- Cebula - 50 g (1/2 sztuki)
- Przyprawy - sól, pieprz, papryka słodka
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża
Przepis krok po kroku
- Ser halloumi pokrój w plastry i grilluj na patelni.
- Placki tortilli posmaruj sosem BBQ i dodaj roszponkę.
- Resztę warzyw pokrój i dodaj na tortillę.
- Na końcu dodaj plastry sera i zawiń całość.
- Możesz podgrzać tortillę w piekarniku.
Komentarz dietetyka
Ser halloumi to idealny zamiennik mięsa, o rodzaju dodatków możesz zadecydować sam.
~ Oliwia Gawron, dietetyk