Tortilla z awokado
Opublikowano: 23.10.2021 r.
Awokado, łosoś wędzony i kremowy serek śmietankowy to kluczowe składniki tej tortilli, która łączy w sobie świeżość, delikatność i wyrazisty smak. Dodatek pomidora i czerwonej cebuli, skropiony sokiem z limonki, nadaje całości orzeźwiający akcent, który idealnie komponuje się z pełnoziarnistą tortillą.
Składniki dla 10 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 400 g
- Łosoś wędzony - 400 g
- Pomidor - 300 g
- Awokado - 200 g
- Cebula czerwona - 70 g
- Serek śmietankowy - 150 g
- Limonka - 30 g
- Przyprawy - sól, pieprz
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Przekrój awokado na pół, przekręć i otwórz, w pestkę wbij nóż i usuń ją.
- Miąższ awokado natnij delikatnie nożem i wydrąż łyżką.
- Umieść awokado w misce i dodaj sok z limonki, dopraw solą i pieprzem, rozciśnij widelcem na gładką masę.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę i dodaj do awokado.
- Pomidora pokrój w kostkę.
- Podgrzej na patelni placki tortilli, posmaruj je serkiem śmietankowym, na wierzch dodaj awokado, na nie kawałki łososia i pokrojone pomidory.
- Brzegi placka zawiń do środka i zroluj.
- Tortille z awokado pokrój na mniejsze kawałki i podawaj jako przystawkę.
Komentarz dietetyka
Tortilla z awokado to doskonały posiłek zawierający dużo błonnika pokarmowego. Jest także wspaniałym źródłem białka zwierzęcego a także cennych dla naszego serca kwasów omega 3.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny