Tortilla wegetariańska
Opublikowano: 18.10.2021 r.
Tortilla pełnoziarnista, serek kanapkowy i chrupiąca czerwona papryka to tylko część składowych tego pysznego i zdrowego dania. Do tego jeszcze ogórek, nasiona słonecznika i garść rukoli, które dodają świeżości i wartości odżywczych. Idealne na szybki, lekki posiłek pełen smaku!
Składniki dla 1 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 62 g (1 sztuka)
- Serek kanapkowy naturalny - 25 g (1 łyżka)
- Papryka czerwona - 115 g (1/2 sztuki)
- Ogórek - 90 g (1/2 sztuki)
- Nasiona słonecznika - 10 g (łyżka)
- Rukola - 20 g (garść)
- Przyprawy - sól, bazylia
Liczba porcji: 1
Będziesz potrzebować:
- folia spożywcza, patelnia beztłuszczowa
Przepis krok po kroku
- Na suchej patelni upraż nasiona, aż lekko się zarumienią i zaczną wydzielać orzechowy zapach.
- Paprykę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój w paski.
- Ogórka umyj i pokrój w półplasterki.
- Tortillę posmaruj serkiem kanapkowym. Wyłóż na nią przygotowane warzywa, rukolę i posyp nasionami.
- Ciasno zwiń w rulon.
- Wskazówka: by tortilla była bardziej zwarta możesz zawinąć ją w folię spożywczą i schować do lodówki na 15 minut. To ułatwi jej krojenie.
Komentarz dietetyka
Nasz prosty przepis na wegetariańską tortillę wykorzystuje tortillę pełnoziarnistą. Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk