Tortilla po meksykańsku
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Jeśli lubicie wołowinę, czosnek i czerwoną fasolę, to przepis na tortillę po meksykańsku jest dla Was strzałem w dziesiątkę! Do tego passata pomidorowa, zielona papryka i ser gouda – to połączenie smaków nie zawiedzie. Tortille pełnoziarniste wypełnione tym farszem to coś, co pokocha każdy fan meksykańskich klimatów.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 186 g (3 sztuki)
- Mięso mielone wołowe - 250 g
- Cebula - 50 g (1 sztuka)
- Czosnek - 14 g (2 ząbki)
- Passata pomidorowa - 100 g
- Fasola czerwona - 200 g
- Kukurydza konserwowa - 200 g
- Papryka zielona - 150 g (1 sztuka)
- Olej rzepakowy - 15 ml (1,5 łyżki)
- Ser gouda - 150 g
- Przyprawy - sól, pieprz, chilli, oregano
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, patelnia duża, naczynie żaroodporne, praska do czosnku
Przepis krok po kroku
- Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę, a czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę z czosnkiem. Następnie dodaj mięso.
- Całość smaż przez około 8 minut, aż całe mięso straci różowy kolor.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w drobną kostkę, a fasolę i kukurydzę odcedź na sitku.
- Do mięsa wlej passatę i dodaj paprykę, kukurydzę i fasolę. Dopraw połową łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki chilli. Dodaj również łyżeczkę oregano.
- Gotuj przez 10 minut.
- W tym czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni C.
- Na każdy placek tortilli wyłóż równo farsz i zwiń w kopertę. (Zagnij dolną część placka do środka, tak by sięgał do mniej więcej 1/3 długości. Następnie ciasno zawiń lewą stronę a na to załóż prawą stronę placka)
- Tortille umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp z wierzchu startym wcześniej serem.
- Piecz około 10 minut, aż ser się roztopi.
Komentarz dietetyka
Jeden placek dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk