Tortilla na zimno
Opublikowano: 22.05.2021 r.
Sałata, serek kanapkowy i wędzony łosoś to trio, które robi cuda w tortilli na zimno. Dodanie świeżych liści sałaty i chrupiącego szczypiorku sprawia, że placki tortilli wypełniają się lekkością i smakiem. To świetna opcja na szybką, smaczną przekąskę albo lekki lunch.
Składniki dla 3 porcji:
- Tortilla - 180 g (3 placki)
- Sałata - 45 g (9 liści)
- Szczypiorek - 10 g (2 łyżki)
- Serek kanapkowy naturalny - 130 g (1 opakowanie)
- Łosoś wędzony - 100 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - pieprz
Liczba porcji: 3
Będziesz potrzebować:
- folia spożywcza, miseczka
Przepis krok po kroku
- Szczypiorek posiekaj.
- Serek kanapkowy wymieszaj ze szczypiorkiem. Dodaj pieprz do smaku.
- Placek tortilli wysmaruj serkiem, zostawiając ok. 1,5 cm marginesu.
- Następnie na całości ułóż liście sałaty. Z jednej strony rozłóż wędzonego łososia.
- Zawiń tortillę w rulon, a następnie owiń folią spożywczą.
- Zrób tak samo z resztą placków.
- Zawinięte tortille należy umieścić w lodówce na ok. 1,5 h.
- Schłodzone tortille potnij na kawałki.