Tortilla na śniadanie
Opublikowano: 05.10.2021 r.
Tortilla, ser gouda i szynka z indyka – oto, czego potrzebujesz na pyszne śniadanie! Do tego, dołóż soczystego pomidora i trochę ketchupu oraz majonezu. Szybko przygotujesz sycący poranny posiłek, który z pewnością postawi Cię na nogi.
Składniki dla 4 porcji:
- Tortilla - 200 g
- Ser gouda - 70 g
- Pomidor - 100 g (1 mała sztuka)
- Ketchup - 40 g
- Majonez - 20 g
- Szynka z indyka - 60 g
Liczba porcji: 4
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka
Przepis krok po kroku
- Ser żółty zetrzyj na tarce, pomidora pokrój w plastry, szynkę pokrój w paseczki.
- Na tortilli rozsmaruj ketchup i majonez, połóż ser żółty oraz paski szynki, na wierzch ułóż pomidora. Posyp serem żółtym i na wierzchu ułóż drugi placek tortilli.
- Rozgrzej patelnię i umieść na niej tortille podgrzewaj na średnim ogniu, aż ser się rozpuści.
- Pokrój tortille w trójkątne kawałki.
Komentarz dietetyka
Tortille to dobra propozycja na ciepłe śniadanie. Wybierz tortille pełnoziarniste aby w twojej diecie było więcej dobroczynnego błonnika, wspomagającego perystaltykę jelit oraz dającego uczucie sytości dłużej. Błonnik zapobiega także gwałtownym zmianom poziomu cukru we krwi.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny