Tortilla bez mięsa

Opublikowano: 25.10.2021 r.
Awokado, papryka czerwona i cebula czerwona to podstawa naszej pysznej, bezmięsnej tortilli! Wszystko to na pełnoziarnistych plackach, z dodatkiem mixu sałat i jogurtu naturalnego. Smaku dodadzą nasiona słonecznika, które fajnie chrupią w połączeniu z miękkim awokado.
Składniki dla 2 porcji:
- Tortilla pełnoziarnista - 124 g (2 sztuki)
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 45 g (3 łyżki)
- Awokado - 140 g (1/2 sztuki)
- Cebula czerwona - 50 g (1/2 sztuki)
- Mix sałat - 50 g (2 garści)
- Papryka czerwona - 200 g (1 sztuka)
- Nasiona słonecznika - 30 g (2 łyżki)
- Przyprawy - sól, zioła prowansalskie, czosnek
Liczba porcji: 2
Będziesz potrzebować:
- praska do czosnku, patelnia beztłuszczowa, miseczka
Przepis krok po kroku
- Łyżeczkę ziół prowansalskich przelej wrzątkiem na sitku lub zaparz w kubku przez 2 minuty.
- Dodaj zioła do jogurtu razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i solą. Dokładnie wymieszaj i odstaw.
- Nasiona słonecznika upraż na suchej patelni.
- Warzywa umyj. Z papryki usuń gniazdo nasienne. Z awokado usuń pestkę.
- Awokado i paprykę pokrój w paski. Cebulę pokrój w półplasterki.
- Placki tortilli posmaruj sosem czosnkowym. Wyłóż na wierzch warzywa i sałatę. Posyp nasionami.
- Zwiń w ciasny rulon.
Komentarz dietetyka
Dodatek warzyw do tortilli pełnoziarnistej zwiększa zawartość błonnika w diecie. Błonnik nie ulega strawieniu i wchłonięciu w organizmie. Za to usprawnia pracę przewodu pokarmowego m.in. przyspieszając perystaltykę jelit.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk