Tort z mascarpone
Opublikowano: 05.12.2021 r.
Sześć jajek, mascarpone i śmietanka kremowa tworzą bazę do fantastycznego tortu z mascarpone. Dodaj do tego truskawki, które świetnie dopełniają smak i mamy przepis na naprawdę pyszny wypiek. Ten tort to idealne połączenie puszystego biszkoptu i kremowej, owocowej słodyczy.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Mascarpone - 200 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Truskawki - 120 g (2 garści)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, okrągła forma do pieczenia, miska
Przepis krok po kroku
- Białka ubij za pomocą miksera z odrobiną soli.
- Dodawaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Następnie dodaj przesianą przez sitko mąkę.
- Przełóż ciasto do okrągłej formy i upiecz w piekarniku przez 30 minut w 180 stopniach.
- Ostudź biszkopt i przekrój go na 3 równe płaty.
- Serek mascarpone wymieszaj z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki krem.
- Przełóż biszkopty słodkim kremem i truskawkami przekrojonymi w ćwiartki.
- Udekoruj tort resztą serka i truskawkami.
Komentarz dietetyka
Możesz użyć dowolnych owoców, najlepiej jeśli będą one sezonowe.
~ Oliwia Gawron, dietetyk