Tort z malinami
Opublikowano: 15.12.2022 r.
Jajka, mascarpone, maliny i galaretka – to tylko niektóre z kluczowych składników, które sprawiają, że ten Tort z malinami jest tak wyjątkowy. Delikatne połączenie kremu z mleczka kokosowego i wiórków z kwaskowatymi malinami, osadzonymi na lekkim biszkopcie, nadaje ciastu niezrównany smak. To prawdziwa uczta dla podniebienia!
Składniki dla 16 porcji:
- Jajko - 385 szt. (7 sztuk)
- Mąka pszenna typ 500 - 140 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 50 g
- Erytrol - 200 g
- Mleczko kokosowe - 500 ml (1 karton)
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Wiórki kokosowe - 100 g
- Maliny - 500 g
- Galaretka - 150 g (2 opakowania)
- Przyprawy - erytrytol
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka z 7 jaj ubijamy na sztywno.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, do ubitych białek delikatnie wsyp erytrol i dalej miksuj na najwyższych obrotach.
- Dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj, a na końcu wsyp mieszaninę mąk i zmniejsz obroty miksera do minimum, dokładnie wymieszaj.
- Przelej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy, biszkopt piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- W dużej misce umieść serek mascarpone, mleczko kokosowe z puszki (stała część), wiórki kokosowe i erytrol, wszystko zmiksuj na gładką masę.
- Maliny umieść w małym garnku, dodaj 100 ml wody, zagotuj, wsyp 2 galaretki malinowe do owoców i poczekaj, aż się rozpuszczą, następnie całość zblenduj na gładko, odstaw do wystygnięcia.
- Biszkopt przekrój na 2 części, posmaruj 1/3 częścią kremu, następnie wylej tężejącą galaretkę, nałóż znów 1/3 kremu i przykryj 2 biszkoptem, boki i górę tortu posmaruj pozostałą częścią kremu.
- Całość włóż do schłodzenia do lodówki.
Komentarz dietetyka
Zdrowa wersja klasycznego tortu, odpowiedni na redukcji.
~ Martyna Bednarczyk, dietetyk