Tort z chleba tostowego
Opublikowano: 28.01.2022 r.
Szynka parmeńska, serek kanapkowy z czosnkiem, jajka i majonez to składniki, które sprawiają, że ten tort z chleba tostowego to coś więcej niż tylko kanapka. Warstwy chleba tostowego posmarowane serkiem z dodatkiem czosnku, wzbogacone szynką parmeńską i majonezem, a całość ozdobiona jajkami oraz świeżymi pomidorkami koktajlowymi tworzą smakowitą i efektowną przekąskę.
Składniki dla 10 porcji:
- Chleb tostowy - 480 g (16 kromek)
- Szynka parmeńska - 300 g
- Serek kanapkowy z czosnkiem - 400 g
- Jajko - 5 szt.
- Majonez - 75 g (3 łyżki)
- Pomidory koktajlowe - 150 g
- Mix sałat - 100 g (4 garści)
- Oliwki zielone marynowane konserwowe - 180 g
- Przyprawy - sól, pieprz, szczypiorek
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- patera
Przepis krok po kroku
- Jajka ugotuj na twardo, ostudź i obierz ze skórki. Zetrzyj je na tarce i zmieszaj z majonezem i szczypiorkiem. Dopraw solą i pieprzem.
- Kromki chleba tostowego obkrój cienko ze skórki.
- Na pierwszych 4 kanapkach ułóż serek i 1/3 szynki. Dodaj 1/3 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół. Całość przykryj kolejną warstwą.
- Kolejne 4 kromki posmaruj jajkiem z majonezem i szczypiorkiem. Dodaj sałatę. Przykryj chlebem.
- Ułóż kolejną warstwę z serka, szynki i pomidorków. Przykryj całość chlebem. Kolejną warstwę powtórz w ten sam sposób.
- Całość udekoruj szynką, oliwkami i pomidorkami.
Komentarz dietetyka
To zdrowa opcja, jednak ze względu na duży udział majonezu nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny