Tort z bitej śmietany i mascarpone
![Tort z bitej śmietany i mascarpone Tort śmietankowy z mascarpone](https://static.fajnegotowanie.pl/media/przepis/47/4748/main-l_l.webp)
Opublikowano: 05.01.2022 r.
Śmietanka kremowa, mascarpone, maliny i mąka pszenna – oto najważniejsze składniki w przepisie na przepyszny tort z bitej śmietany i mascarpone. Te cztery elementy łączą się w idealną kombinację, tworząc deser, który jest jednocześnie lekki i pełen smaku. Dodatek świeżych malin nadaje tortowi wyjątkowego, owocowego akcentu. Z tą bazą nie da się nie trafić!
Składniki dla 15 porcji:
- Cukier - 250 g (1 szklanka)
- Jajko - 5 szt.
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 250 g (1 szklanka)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (2 opakowania)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Maliny - 120 g (2 garści)
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska, okrągła forma do pieczenia 35 cm
Przepis krok po kroku
- Jajka utrzyj z cukrem.
- Mąkę przesiej przez sito, wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
- Pomału wymieszaj mąkę z ubitymi jajkami.
- Wylej ciasto na blachę i upiecz biszkopt w piekarniku przez 35 minut w 180 stopniach C.
- Śmietankę wlej do miski, dodaj cukier puder i ubijaj mikserem na gładki krem.
- Następnie dodaj serek mascarpone i wymieszaj.
- Upieczony biszkopt ostudź i przekrój na dwa blaty.
- Przełóż biszkopty kremem i posmaruj tort dookoła.
- Na wierzch połóż maliny.
Komentarz dietetyka
Możesz skorzystać, także z serka mascarpone w wersji light, będzie charakteryzował się on niższą zawartością tłuszczu w swoim składzie.
~ Oliwia Gawron, dietetyk