Tort z arbuza
Opublikowano: 19.01.2022 r.
Arbuz, truskawki, melon miodowy, śmietanka kremowa i mascarpone - oto składniki, które tworzą wyjątkowy i orzeźwiający tort z arbuza. To nie tylko pyszna, ale i lekka alternatywa dla tradycyjnych tortów. Lekkie śmietankowe kremy i słodkie owoce sprawiają, że ten deser jest idealny na letnie dni.
Składniki dla 10 porcji:
- Arbuz - 2000 g (1 mała sztuka)
- Truskawki - 300 g
- Melon miodowy - 300 g
- Borówka amerykańska - 300 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Mascarpone - 300 g
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, miska, łyżka do arbuza kulka, wykałaczki, patera
Przepis krok po kroku
- Arbuza pokrój tak, aby z góry i od spodu posiadał dwie płaskie powierzchnie.
- Odkrój nożem skórkę i wyrównaj nożem boki.
- Arbuz ma mieć kształt wysokiego prostokąta.
- W misce umieść śmietanę i mascarpone oraz cukier z wanilią, ubij na sztywną pianę.
- Arbuza pokryj dokładnie kremem.
- Obierz ze skórki melona i specjalną łyżką wydrąż z niego kulki.
- Truskawki oczyść z szypułek i przekrój na połówki.
- Owoce umieszczaj na wykałaczkach i dekoruj nimi tort. Najlepiej użyć krótkich wykałaczek.
- Schłodź go w lodówce przez około 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Tort z arbuza to bardzo zdrowy deser. Tort zawiera duża ilość cukru owocowego zwanego fruktozą. Jest także dobrym źródłem składników mineralnych i witamin. Tort jest niskokaloryczny i świetnie zastąpi tradycyjne torty.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny