Tort wielkanocny

Opublikowano: 16.04.2025 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, dobrze schłodzona śmietanka kremowa i dwie różne galaretki – cytrynowa i krystaliczna – to klucz do idealnego tortu wielkanocnego. Upiecz pyszny biszkopt, ubij śmietankę na sztywno i dodaj galaretki, żeby stworzyć kremową warstwę. Taki tort na pewno oczaruje wszystkich przy wielkanocnym stole!
Składniki dla 12 porcji:
- Jajko - 7 szt. (w temperaturze pokojowej)
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 40 g
- Śmietanka kremowa 36% - 1000 ml (dobrze schłodzona)
- Galaretka - 77 g (cytrynowa)
- Galaretka - 77 g (krystaliczna)
- Przyprawy - cukier
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek. Białka ubijaj na sztywną pianę, dodając powoli cukier.
- Dodawaj po jednym żółtku i dalej ubijaj.
- Mąkę i skrobię przesiej do piany i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.
- Ciasto wlej do formy, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia.
- Piecz w 160 stopniach przez 40 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt zostaw do ostygnięcia. Następnie przekrój wzdłuż na dwa blaty. Dolny blat umieść ponownie w formie.
- Galaretkę cytrynową rozpuść w szklance wrzątku. Odstaw do ostygnięcia, aż zacznie dobrze tężeć.
- 600 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując.
- Krem wyłóż na dolny blat biszkoptu i przykryj ostrożnie drugim blatem. Umieść w lodówce.
- Galaretkę krystaliczną rozpuść w szklance wrzątku. Zostaw do ostygnięcia, aż zacznie tężeć.
- Pozostałe 400 ml śmietany ubij na sztywną pianę. Powoli wlewaj galaretkę, cały czas miksując.
- Tort wyciągnij z formy.
- Powstałym kremem posmaruj tort z każdej stronie.
- Włóż do lodówki, aż dobrze stężeje - minimum 2 godziny.
- Gotowy tort ozdób czekoladowymi jajkami.
Komentarz dietetyka
Domowe wypieki są nie tylko smaczne, ale również dają pewność użytych składników.
~ Ewa Cierpiał, dietetyk kliniczny, pediatryczny i psychodietetyk