Tort walentynkowy

Opublikowano: 12.02.2025 r.
Idealny tort na romantyczną kolację, ten deser łączy delikatność biszkoptu z intensywnością czekoladowego kremu i świeżością malin.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 400 g (2 szklanki)
- Cukier - 230 g
- Jajko - 6 szt.
- Kakao 16% (proszek) - 50 g (5 płaskich łyżek stołowych)
- Czekolada gorzka - 120 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Mascarpone - 300 g
- Maliny - 350 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, forma do pieczenia w kształcie serca
Przepis krok po kroku
- Oddziel żółtka od białek.
- Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i ubijaj chwilę.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Przesiej mąkę pszenną i kakao, wymieszaj silikonową szpatułką.
- Przelej masę na biszkopt do formy w kształcie serca.
- Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 40 minut.
- Umieść w misce śmietanę i serek mascarpone, dodaj barwnik spożywczy i ubij na sztywną pianę.
- Posiekaj czekoladę i dodaj do masy.
- Przekrój biszkopt na pół, podziel masę na dwie części.
- Przełóż biszkopt masą i wyrównaj wierzch i boki ciasta.
- Udekoruj ciasto malinami.
- Schłodź w lodówce przez 3-4 godziny.
Komentarz dietetyka
Tort walentynkowy to słodki wypiek zawierający dużą ilość cukru. Ciasto ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Ciasto jest kaloryczne, dlatego zwróć uwagę na wielkość porcji.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny