Tort truskawkowy
Opublikowano: 20.07.2021 r.
Jajka, mascarpone, śmietanka kremowa i truskawki – to cztery kluczowe składniki tego przepisu na tort truskawkowy. Jajka tworzą puszysty biszkopt, który jest podstawą deseru. Mascarpone i śmietanka łączą się w kremową, delikatną masę, a całość dopełniają soczyste truskawki, dodając owocowej świeżości.
Składniki dla 16 porcji:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 100 g (0,75 szklanki)
- Cukier - 150 g (0,75 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 35 g (0,25 szklanki)
- Jajko - 5 szt.
- Proszek do pieczenia - 5 g (1 łyżeczka)
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Śmietanka kremowa 30% - 600 g (1,5 opakowania lub 3 małe)
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Truskawki - 500 g
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska, szpatułka
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na puszystą pianę. Pod koniec dodawaj po łyżce cukru, miksuj jeszcze chwilę aż rozpuści się cukier.
- Cały czas miksując do białek dodawaj po jednym żółtku.
- Mąkę, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną przesiej i dodawaj małymi partiami do białek delikatnie mieszając za pomocą szpatułki.
- Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto.
- Piecz 50 minut w temperaturze 170 stopni.
- Po upieczeniu biszkopt pozostaw do wystudzenia.
- Śmietanę ostrożnie ubij na puszysto i dodaj do niej ser mascarpone.
- Cały czas miksując dodawaj cukier.
- Biszkopt przekrój na 3 części.
- Dolną część biszkoptu połóż na paterze lub w tortownicy.
- Biszkopt nasącz mocną herbatą z dodatkiem soku z cytryny.
- Na biszkopt połóż 1/4 masy.
- Truskawki umyj, usuń szypułki i 300 gramów pokrój w połówki.
- Na masę połóż 1/3 truskawek położonych w połówki.
- Powtarzaj aż do zakończenia układania biszkoptu.
- Pozostałą część masy rozsmaruj na wierzchy tortu.
- Na górze połóż pozostałe truskawki.
- Ciasto schłodź minimum 2 godziny.
Komentarz dietetyka
Tort truskawkowy to wyśmienita propozycja na letni i delikatny deser. Przygotowany jest z tradycyjnych składników jest dość kaloryczny jednak spożywany okazjonalnie nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki