Tort tiramisu
Opublikowano: 06.12.2021 r.
Mascarpone, kawa, jajka i gorzka czekolada – oto główne składniki, które uczynią ten tort tiramisu wyjątkowym deserem. Delikatny serek połączony z aromatyczną kawą, puszystymi jajkami i czekoladą stworzy prawdziwy smakowy raj.
Składniki dla 15 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 125 g (1/2 szklanki)
- Cukier drobny - 125 g (1/2 szklanki)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 125 ml (1/2 szklanki)
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Cukier puder - 125 g (1/2 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g (1 opakowanie)
- Czekolada gorzka - 100 g (1 tabliczka)
Liczba porcji: 15
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, tarka, okrągła forma do pieczenia
Przepis krok po kroku
- Jajka rozbij, rozdziel na białka i żółtka.
- Białka jaj ubij na sztywną pianę, pojedynczo dodawaj żółtka.
- Do piany dodawaj cukier i delikatnie mieszaj.
- Na samym końcu dodaj mąkę przesianą przez sito.
- Przełóż ciasto na okrągłą blaszkę i upiecz ciasto w temperaturze 180 stopni przez 40 minut.
- W misce wymieszaj serek mascarpone, śmietankę i cukier. Całość zmiksuj mikserem na gładki krem.
- Upieczony biszkopt ostudź, a następnie przekrój na 3 równe blaty.
- Nasącz biszkoptowe warstwy wcześniej przegotowaną kawą i przełóż je słodkim kremem.
- Cały tort pokryj cienką warstwą kremu i posyp startą na wiórki czekoladą.
- Włóż tort do lodówki na minimum godzinę.
Komentarz dietetyka
Blaty biszkoptowe możesz nasączyć likierem połączonym z mocną kawą.
~ Oliwia Gawron, dietetyk