Tort tęczowy
Opublikowano: 09.06.2021 r.
Jajka, cukier drobny, mąka pszenna i mascarpone - to kluczowe składniki, które stanowią bazę tortu tęczowego. Dzięki tym produktom ciasto jest puszyste, a kremy gładkie i pełne smaku. Do tego dodatek śmietanki kremowej i cukru pudru, które idealnie balansują całość. Tort tęczowy to kolorowa uczta dla oczu i podniebienia!
Składniki dla 12 porcji:
- Cukier wanilinowy - 48 g (3 opakowania)
- Sól - 3 g (1/2 łyżeczki)
- Jajko - 6 szt. (6 jajek rozmiar L)
- Cukier drobny - 405 g (3 razy po 2/3 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 72 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 285 g (3 razy po 3/5 szklanki)
- Śmietanka kremowa 30% - 630 g
- Mascarpone - 650 g
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Sok z cytryny - 36 ml (3 łyżki)
- Przyprawy - barwnik spożywczy
Liczba porcji: 12
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, miska, szpatułka, patera, szpatułka do smarowania kremów, tortwonica 20 cm x2
Przepis krok po kroku
- Przygotuj masę na 2 blaty.
- Z 2 jajek oddziela białka od żółtek. Do białek dodaj szczyptę soli (1 g). Białka ubij na pianę i stopniowo daj cukier drobny (135 g, 2/3 szklanki) i 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g). Kiedy cukier się rozpuści, dodaj żółtka (po jednym co 5-10 sekund).
- Wymieszaj 1 łyżkę mąki ziemniaczanej (24 g) i 3/5 szklanki mąki tortowej (95 g). Przesiej przez sitko.
- Do jajek z cukrem partami dodaj mąki. Delikatnie wymieszaj szpatułką.
- Spód obu tortownic wyłóż papierem do pieczenia. Masę rozdziel do dwóch misek i dodaj do nich wybrane barwniki. Dobrze wymieszaj, ale nie rób tego zbyt energicznie. Potem przelej masy do tortownic.
- Biszkopty piecz ok. 25 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (grzanie góra-dół). Upieczone biszkopty pozostał do ostygnięcia, a potem nożem oddziel ciasto od brzegów tortownicy i ściągnij rant.
- Powtórz powyższe kroki jeszcze 2 razy.
- Poncz przygotuj z soku z cytryny i wody (ok. 2/3 szklanki, 165 ml).
- W dużej misce umieść schłodzoną śmietankę kremówkę i schłodzony serek mascarpone. Dobrze je ubij, a potem dodaj cukier puder i miksuj już tylko do połączenia składników.
- Na paterze połóż pierwszy biszkopt i nasącz go ponczem, a potem umieść na nim krem. Powtórz tak z resztą biszkoptów. Pozostałą masę wykorzystaj do wysmarowania boków.
- Dowolnie udekoruj boki i wierzch ciasta.