Tort szwardzwaldzki
Opublikowano: 08.08.2023 r.
Czekoladowy biszkopt z kakao, soczyste wiśnie i puszysta śmietanka kremowa – ten trójpak to prawdziwa kwintesencja tortu szwardzwaldzkiego. Nie zapomnij o dodatkowej słodyczy z cukru pudru i odrobiny żelatyny, by masa śmietanowa była idealnie stabilna. To wszystko razem tworzy deser, który rozpływa się w ustach!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 110 g
- Kakao 16% (proszek) - 50 g
- Proszek do pieczenia - 6 g
- Wiśnie - 500 g (drylowane)
- Cukier puder - 65 g
- Mąka ziemniaczana - 15 g
- Sok z cytryny - 5 ml
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier puder - 30 g
- Żelatyna - 10 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- Białka oddziel od żółtek do osobnych naczyń. Białka ubij na sztywno z dodatkiem cukru.
- Dodawaj po jednym żółtku do masy, cały czas ubijając.
- Do masy przesiej kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Wymieszaj łyżką.
- Ciasto wyłóż na blachę przykrytą papierem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piecz przez 35 minut lub do suchego patyczka. Biszkopt ostudź.
- Do rondelka wrzuć wiśnie i dodaj 100 ml wody. Podgrzewaj.
- Wsyp cukier i zagotuj. Dodaj sok z cytryny.
- Odlej sok z wiśni, przyda się do nasączania ciasta.
- W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z 100 ml wody.
- Mąkę przelej do wiśni i wymieszaj. Odstaw do zgęstnienia.
- Żelatynę wymieszaj z 50 ml gorącej wody.
- Śmietankę ubij z 30 g cukru pudru na sztywno. Pod koniec dodajemy niewielkim strumieniem, wlej żelatynę, cały czas ubijając.
- Biszkopt delikatnie przedziel na 3 części, każdy blat nasącz sokiem wiśniowym.
- Na każdy blat wyłóż bitą śmietanę i wiśnie.
- Gotowe ciasto możesz udekorować kilkoma wiśniami.
Komentarz dietetyka
To opcja, która zawiera sporo cukru, więc nie powinna gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny