Tort szwarcwaldzki
Opublikowano: 08.05.2021 r.
Śmietanka kremowa, kakao i mnóstwo wiśni - to najważniejsze składniki tortu szwarcwaldzkiego, który jest esencją czekoladowo-owocowej rozkoszy. W przepisie znajdziesz też czekoladę deserową, która dodaje wyjątkowego smaku. To wszystko razem tworzy klasyczny, niemiecki wypiek, idealny na specjalne okazje!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Mąka pszenna typ 500 - 165 g (1 i 1/3 szklanki)
- Kakao niesłodzone - 50 g (5 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki)
- Kawa, gotowy napar bez cukru - 105 ml (pół szklanki)
- Śmietanka kremowa 36% - 700 ml (3 duże opakowania)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Żelatyna - 10 g (2 łyżeczki)
- Wiśnie mrożone - 450 g (1 opakowanie)
- Czekolada deserowa - 100 g (1 tabliczka)
- Cukier trzcinowy - 30 g (3 łyżki)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, tortownica 26 cm
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij na sztywno pianę z białek, a żółtka przełóż do małej miseczki. Dodawaj powoli cukier i ubijaj do momentu całkowitego roztopienia. Do piany dodawaj po jednym żółtku i ubijaj na wysokich obrotach.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, cały czas ubijając mikserem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
- W osobnej miseczce ubij ostudzoną śmietanę na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijaj na niskich obrotach.
- Żelatynę rozpuść w szklance gorącej wody i zostaw do przestudzenia. Następnie wlej ją do kremu i dokładnie wymieszaj.
- Do garnka wrzuć wiśnie, dodaj cukier trzcinowy, wlej odrobinę wody i powoli gotuj do zmięknięcia owoców.
- 1/3 kremu śmietanowego odłóż do osobnej miseczki. Do pozostałych 2/3 dodaj wiśnie.
- Ciasto wyciągnij z piekarnika i ostudź. Przetnij je na 3 części, takiej samej wielkości. Blaty namocz lekko kawą.
- Spód przełóż na duży talerz i wysmaruj jego wierzch 1/2 kremu z dodatkiem wiśni. Na wierz wyłóż kolejny blat ciasta i również pokryj go 1/2 kremu z wiśniami. Na wierz połóż ostatni blat i rozłóż na nim kolejną część kremu. Krem na koniec wygładź łyżką lub nożem.
- Gotowe ciasto ozdób wiórkami startej czekolady.
Komentarz dietetyka
Ten tort jest dość kaloryczny i ma wysoki indeks glikemiczny, dlatego nie powinien gościć zbyt często w diecie, zwłaszcza osób z cukrzycą czy insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny