Tort snickers
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Jajka, masło orzechowe, śmietanka kremowa i orzechy arachidowe to klucz do tego pysznego tortu Snickers. Biszkopt, krem z mascarpone i śmietanki, a do tego warstwa kajmaku i chrupiące orzeszki sprawiają, że ten deser staje się niezapomniany. Idealna kombinacja smaków dla każdego fana słodkości!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Masło z orzechów arachidowych (ziemnych) - 25 g
- Śmietanka kremowa 30% - 300 g
- Mascarpone - 200 g
- Cukier puder - 50 g
- Kajmak - 200 g
- Orzechy arachidowe (ziemne) - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut. Następnie ostudź i podziel na 3 blaty.
- W misce ubij śmietankę z cukrem pudrem na puch.
- Do śmietanki dodawaj małymi partiami mascarpone, ubijaj do połączenia.
- Do gotowej masy dodaj posiekane orzechy i wymieszaj łyżką.
- Ostudzone blaty wysmaruj masą kajmakową, a następnie przełóż je kremem śmietankowym.
- Ciasto wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Komentarz dietetyka
Ten tort, jak inne słodkości, nie powinien gościć w menu zbyt często ze względu na dużą zawartość cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny