Tort śmietanowy
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Jajka, cukier i mąka pszenna to baza na puszysty biszkopt tego tortu śmietanowego. Kluczowe będzie też użycie śmietanki kremowej 36%, dzięki której uzyskamy gładki i lekki krem. Dodatek cukru pudru delikatnie dosłodzi cały wypiek, tworząc idealnie zbalansowany smak.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 7 szt.
- Cukier - 150 g
- Mąka pszenna typ 500 - 275 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Cukier puder - 40 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy, śmietan-fix
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C.
- Jajka ubij w małej misce, dodaj cukier i wanilię.
- Do miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszaj.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 30 min.
- W dużej misce ubij śmietanę z cukrem pudrem i śmietan fixem.
- Gotowe ciasto podziel na dwie części i przełóż je kremem śmietanowym.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny