Tort śmietankowy
Opublikowano: 01.04.2022 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna i śmietanka kremowa 36% to podstawowe składniki naszego tortu śmietankowego. Idealnie puszysty biszkopt powstanie, kiedy połączysz je w odpowiednich proporcjach, a śmietanka stanie się nieziemsko aksamitnym kremem. Ten tort to niezawodny klasyk na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 100 g
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g
- Proszek do pieczenia - 4 g
- Mąka ziemniaczana - 45 g
- Cukier puder - 60 g
- Śmietanka kremowa 36% - 700 ml
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel od siebie do osobnych miseczek.
- Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do piany cukier i cukier waniliowy i nadal ubijaj. Wrzucaj po jednym żółtku, wciąż ubijając.
- Do masy dodaj mąkę pszenną i ziemniaczaną, wszystko wymieszaj rózgą, tak by nie było grudek.
- Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
- Śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem.
- Ciasto przełóż kremem.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny