Tort śmietankowo truskawkowy
Opublikowano: 02.10.2022 r.
Mąka pszenna, jajka, śmietanka kremowa i oczywiście soczyste truskawki - to podstawowe składniki, które sprawiają, że ten tort śmietankowo-truskawkowy jest taki wyjątkowy. Między warstwami biszkoptu znajdziesz krem z mascarpone oraz pyszny dżem truskawkowy, a całość dopełniają kawałki białej czekolady. Idealny na letnie przyjęcia!
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 350 g
- Cukier - 200 g
- Jajko - 7 szt.
- Śmietanka kremowa 30% - 400 g
- Mascarpone - 250 g
- Truskawki - 500 g
- Czekolada biała - 200 g
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 200 g
- Herbata czarna napar bez cukru - 250 ml (1 szklanka)
- Cytryna - 30 g (pół małej sztuki)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, tortownica 23 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Dodaj cukier i zmiksuj do uzyskania szklistej masy.
- Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę pszenną i delikatnie wymieszaj.
- Przełóż masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 50 minut.
- Wystudź w piekarniku z uchylonymi drzwiami.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- W misce umieść śmietanę kremówkę, mascarpone i białą czekoladę.
- Ubij do powstania sztywnej masy.
- Truskawki wyszypułkuj i pokrój w kostkę.
- Biszkopt przekrój na dwa blaty.
- Zaparz herbatę i dodaj do niej cytrynę, wystudź.
- Nasącz biszkopt herbatą i posmaruj dżemem.
- Wyłóż na dżem 1/3 porcji kremu.
- Wyłóż na krem truskawki i drugi blat ciasta.
- Nasącz ciasto i wyłóż kolejną porcję kremu.
- Wierzch ciasta wykończ kremem i wierzch udekoruj całymi truskawkami.
- Schłodź w lodówce przez minimum 6 godzin.
- Pokrój na porcje i podawaj na małym talerzyku.
Komentarz dietetyka
Tort śmietankowo truskawkowy to źródło węglowodanów prostych oraz cukru. Podnosi od szybko poziom glukozy we krwi, dlatego nie jest dobrym wyborem dla osób mających problemy z metabolizmem glukozy.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny