Tort sernikowy
Opublikowano: 07.12.2022 r.
Jajka, twaróg sernikowy, mascarpone i maliny... Brzmi kusząco, prawda? Ten przepis na tort sernikowy to połączenie kremowej konsystencji serników z orzeźwiającą nutą owoców. Śmietanka kremowa dodaje mu lekkości, a brzoskwinie w syropie i cukier tworzą idealnie zrównoważoną słodycz. Warstwy ciasta z mąki pszennej, miękkie masło i delikatny budyń łączą się w idealną całość.
Składniki dla 10 porcji:
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Masło - 200 g (1 kostka)
- Jajko - 8 szt.
- Twaróg sernikowy - 500 g
- Mascarpone - 500 g (2 małe opakowania)
- Śmietanka kremowa 30% - 200 g
- Cukier - 250 g
- Maliny - 200 g
- Brzoskwinie w syropie - 200 g
- Budyń (proszek) - 30 g
- Cukier puder - 20 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 20 cm
Przepis krok po kroku
- Zimne masło pokrój w kostkę.
- Masło umieść w malakserze, dodaj mąkę pszenną, 100 g cukru i 1 jajko.
- Rozdrobnij do powstania kruszonki.
- Wysyp ją na blat i zagnieć ciasto.
- Owiń folią spożywczą i schłodź w zamrażarce przez 30 minut.
- W misce umieść 7 jajek, dodaj 150 g cukru i zmiksuj do uzyskania białej puszystej masy.
- Dodaj do masy twaróg, serek mascarpone, śmietanę kremówkę oraz budyń.
- Zmiksuj do połączenia składników.
- Brzoskwinie pokrój w kostkę.
- Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia.
- Spód blaszki wyklej ciastem.
- Nakłuj je widelcem.
- Na ciasto wyłóż maliny i brzoskwinie.
- Wlej masę serową.
- Piecz w nagrzanym do 170 st. C piekarniku przez 80 minut.
- Ciasto wystudź i schłodź w lodówce przez minimum 8 godzin.
- Wierzch ciasta udekoruj cukrem pudrem.
- Podziel na porcje.
- Podawaj na małym talerzyku.
Komentarz dietetyka
Tort sernikowy to słodki domowy wyrób zawierający dużą ilość kalorii. Tort zawiera także dużą ilość cukru, który powinniśmy ograniczać do minimum w naszej diecie. Słodkie wypieki powinny pojawiać się bardzo rzadko w naszej diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny