Tort schwarzwaldzki
Opublikowano: 31.08.2022 r.
Czekolada gorzka, wiśnie ze słoika, śmietanka kremowa 30%, wiśniówka i czekolada deserowa - z tych składników powstaje prawdziwa klasyka wśród tortów, czyli tort schwarzwaldzki. Idealne połączenie gorzkiej czekolady, soczystych wiśni i delikatnej śmietany tworzy wyjątkowy smak, który zachwyca od pierwszego kęsa.
Składniki dla 10 porcji:
- Czekolada gorzka - 150 g
- Masło - 100 g (pół kostki)
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 200 g
- Mąka pszenna typ 500 - 100 g
- Mąka ziemniaczana - 100 g
- Proszek do pieczenia - 10 g
- Wiśnie - 750 g (ze słoika)
- Sok wiśniowy - 500 ml
- Wiśniówka (wódka wiśniowa) - 100 ml
- Śmietanka kremowa 30% - 750 g
- Cukier wanilinowy - 25 g
- Wiśnie kandyzowane - 60 g
- Czekolada deserowa - 150 g (starta na tarce o grubych oczkach)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, tarka, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska, rękaw cukierniczy
Przepis krok po kroku
- Czekoladę gorzką posiekaj i roztop razem z masłem w kąpieli wodnej.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera i odstaw.
- Żółtka utrzyj ze 180 g cukru na puszystą masę. Miksując na najwyższych obrotach, stopniowo do masy dodaj przestudzoną czekoladę.
- Mąką pszenną wymieszaj z 60 g mąki ziemniaczanej oraz proszkiem do pieczenia.
- Mąki z proszkiem do pieczenia dodaj stopniowo do ubitych białek i wymieszaj przy pomocy szpatułki do połączenia składników.
- Następnie masę z białek dodaj do masy z żółtek i delikatnie wymieszaj.
- Gotową masę przelej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Ciasto piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 40 minut (do suchego patyczka).
- Biszkopt wyciągnij i pozostaw do przestudzenia i podziel na trzy blaty.
- Wiśnie odsącz z soku (soku nie wylewaj).
- Pozostały cukier oraz mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną soku z wiśni (około 75 ml).
- Pozostały sok z wiśni zagotuj.
- Następnie do garnka z sokiem wiśniowym dodaj mąkę ziemniaczaną z cukrem, wymieszaj i gotuj, aż powstanie gęsty kisiel.
- Do kisielu dodaj wiśnie i wymieszaj. Masę pozostaw do przestudzenia.
- Do kisielu dodaj połowę wiśniówki i wymieszaj.
- Dwa blaty nasącz pozostałą wiśniówką. Na każdy z blatów ułóż połowę kisielu z wiśniami i wstaw na 10 minut do lodówki.
- Śmietanę kremówkę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej cukier wanilinowy podczas ubijania.
- Jeden blat z lodówki ułóż na paterze i posmaruj go 1/4 masy śmietanowej.
- Blat przykryj drugim blatem z lodówki i również posmaruj jego wierzch 1/4 masy śmietanowej.
- Drugi blat z masą przykryć pozostałym biszkoptem.
- Część bitej śmietany przełóż do rękawa cukierniczego.
- Boki i wierzch ciasta posmaruj pozostałą bitą śmietaną.
- Na wierzchu ciasta zrób 16 ozdobnych kleksów z bitej śmietany.
- Na każdy kleks bitej śmietany ułóż kandyzowane wiśnie.
- Boki i środek tortu posyp startą czekoladą.
- Gotowy tort pozostaw na noc w lodówce.
Komentarz dietetyka
Tort schwarzwaldzki to doskonała propozycja na smaczny deser. Ciasto jest dość kaloryczne, dlatego warto uważać z jego ilością w diecie.
~ Magda Panek, dietetyk kliniczny