Tort royal
Opublikowano: 26.01.2022 r.
Czekolada deserowa, mascarpone i śmietanka kremowa to kluczowe składniki, które nadają tortowi royal jego luksusowy smak. Delikatny krem z mascarpone i śmietanki, wzbogacony kajmakiem, idealnie komponuje się z czekoladowym biszkoptem. Całość dopełnia warstwa dżemu porzeczkowego, dodająca kwaskowatej nuty. To pyszne połączenie smaków sprawia, że tort royal jest wyjątkowy.
Składniki dla 16 porcji:
- Jajko - 4 szt.
- Żółtko jajka - 3 szt.
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Kakao 16% (proszek) - 30 g (3 łyżki)
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 65 g (0,5 szklanki)
- Białko jajka - 3 szt.
- Cukier - 100 g (0,5 szklanki)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 25 g (1 łyżka)
- Kajmak - 100 g
- Masło - 50 g (0,25 kostki)
- Mascarpone - 125 g (0,5 opakowana)
- Czekolada deserowa - 200 g (2 tabliczki)
- Cukier puder - 40 g (0,3 szklanki)
- Mascarpone - 375 g (1,5 opakowana)
- Śmietanka kremowa 30% - 250 g (400 ml)
- Dżem porzeczkowy - 90 g (3 łyżki)
Liczba porcji: 16
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, miska, szpatułka, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, cały czas ubijając.
- Do białek dodawaj po 1 żółtku (w sumie 7), miksuj jeszcze 2-3 minuty.
- W drugiej misce wymieszaj mąkę i kakao.
- Do mąki i kakao dodaj 0,3 masy jajecznej i dokładnie zmiksuj.
- Pozostałą część masy jajecznej dodaj do powstałej masy i delikatnie wmieszaj za pomocą szpatułki.
- Biszkopt wylej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Biszkopt piecz 25-30 minut w 170 stopniach. Pozostaw do wystudzenia.
- Białka ubij ze szczyptą soli na puszystą masę.
- Do białek dodawaj po 1 łyżce cukru (w sumie 100 g). Następnie dodaj mąkę ziemniaczaną.
- Białka wyłóż na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Bezę piecz 20 minut w 180 stopniach, a następnie 35 minut w 100 stopniach C. Pozostaw do wystudzenia.
- Masło ubij na puszystą masę.
- Do masła dodaj kajmak i mascarpone (125 g). Całość dokładnie zmiksuj.
- Czekoladę rozpuść.
- W misce ubij śmietankę 30%, dodaj cukier puder, serek mascarpone (375 g) oraz roztopioną czekoladę
- Całość dokładnie wymieszaj.
- Biszkopt przekrój na pół.
- Przygotuj nasączenie, najlepszą opcją będzie mocna herbata z sokiem z pomarańczy i likierem amaretto. Możesz użyć także kawy z likierem.
- Nasącz dolny blat, posmaruj dżemem z czarnej porzeczki. Połóż 3/4 kremu czekoladowego, na to drugi blat, nasącz go, połóż krem karmelowy, bezę i całość pokryj masą czekoladową.
Komentarz dietetyka
Tort royal to tort przygotowany z tradycyjnych składników. Jest on dość kaloryczny. Jednak spożywany okazjonalnie i w małych ilościach nie wpłynie negatywne na nasze zdrowie.
~ Joanna Płaza, mge inż Towaroznawstwa i Dietetyki