Tort rafaello
Opublikowano: 23.05.2021 r.
Wiórki kokosowe, mleczko kokosowe, mascarpone i biała czekolada – te składniki sprawią, że tort rafaello będzie nieziemsko kremowy i kokosowy, a każda warstwa pełna słodkości. Idealna kombinacja dla wielbicieli kokosowych przysmaków, smakujących jak Rafaello, ale w wersji tortowej! Dodatek malin nadaje całości delikatnej, owocowej nuty, przełamując słodycz deseru.
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Ksylitol (cukier brzozowy) - 70 g (7 łyżek)
- Mąka pszenna typ 500 - 130 g (1 szklanka)
- Mleczko kokosowe - 350 ml
- Wiórki kokosowe - 100 g (10 łyżek)
- Mascarpone - 600 g
- Czekolada biała - 200 g (2 tabliczki, bez dodatku cukru)
- Maliny - 450 g
- Mąka ziemniaczana - 7 g (1 łyżeczka)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, garnek, mikser, duża miska, tortownica 20 cm, miska
Przepis krok po kroku
- Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
- Białka oddziel od żółtek.
- Białka ubij na sztywną pianę.
- Do ubitych białek stopniowo dodawaj ksylitol cały czas miksując.
- Dodawaj po jednym żółtku, nie przerywając miksowania.
- Dodaj mąkę pszenną i wymieszaj na wolnych obrotach miksera.
- Powstałą masę przełóż do formy i wstaw do piekarnika - piecz ok. 40 min.
- Odstaw do ostygnięcia, a następnie podziel na 3 warstwy.
- Mleczko kokosowe przelej do rondelka, dodaj wiórki kokosowe, zagotuj, a następnie gotuj na wolnym ogniu ok. 25-30 min.
- Zdejmij z ognia, dodaj kostki białej czekolady i wymieszaj aż się rozpuści.
- Mascarpone przełóż do miseczki i ubijaj mikserem, aż stanie się bardziej puszyste.
- Dodaj masę kokosowo-czekoladową.
- Maliny umyj i zblenduj.
- 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z 1 łyżką wody i dodaj do malin.
- Wymieszaj i zagotuj. Odstaw do ostygnięcia.
- Każdą warstwę ciasta posmaruj masą kokosową i malinową, przekładając ciasto.
- Wierzch ciasta posmaruj pozostałością masy kokosowej i obsyp wiórkami kokosowymi.
- Wstaw na 2-3 godziny do lodówki i udekoruj świeżymi malinami.
Komentarz dietetyka
Mascarpone warto wymienić na twaróg sernikowy, ale lekko obniżyć kaloryczność ciasta i zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych - porada ta kierowana jest głównie do osób z nadmierną masą ciała i/lub zaburzeniami lipidowymi.
~ Aleksandra Dziura, dietetyk