Tort pavlova
Opublikowano: 08.05.2021 r.
Białka jajek, cukier, mascarpone i maliny to kluczowy składnik tortu pavlova, który zachwyci każdego. Delikatność bezy przygotowanej z białek jajek i cukru, kremowe nadzienie z mascarpone i śmietanki kremowej oraz świeże maliny nadają mu niepowtarzalny smak. To lekki i elegancki deser, idealny na każdą okazję.
Składniki dla 10 porcji:
- Białko jajka - 6 szt.
- Cukier - 200 g (1 szklanka)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 15 g (1 płaska łyżka)
- Sok z cytryny - 5 ml (1 łyżeczka)
- Mascarpone - 250 g (1 opakowanie)
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 opakowanie)
- Cukier puder - 40 g (4 łyżki)
- Maliny - 180 g (1,5 szklanki)
- Przyprawy - sól, cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij na sztywną pianę białka. Następnie łyżką dodawaj małe porcje cukru i nadal ubijaj mikserem na małych obrotach. Ubijaj tak długo, aż rozpuści się cały cukier. Do masy dodaj skrobię i sok z cytryny. Wymieszaj wszystko łyżką.
- Śmietanę ubij na sztywno. Dodawaj do niej partiami cukier puder i mascarpone, wciąż ubijając. Dodaj cukier waniliowy, ubijaj do momentu całkowitego roztopienia cukru i odstaw krem do lodówki.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, masę bezową rozłóż delikatnie tak, by tworzyła dość spory okrąg.
- Uformuj na górze mały kopczyk i lekko go spłaszcz łyżką.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 120 stopni przez 90 minut.
- Po tym czasie pozostaw bezę w piekarniku jeszcze przez 15 minut.
- Na gotową bezę ułóż krem i ozdób owocami.
Komentarz dietetyka
Tort ten, jak każda inna słodka przekąska, nie powinien zbyt często gościć w diecie. Szczególnie powinny na niego uważać osoby z cukrzycą i insulinoopornością.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny