Tort orzechowy
Opublikowano: 08.05.2021 r.
Mascarpone, orzechy włoskie i czekolada mleczna to gwiazdy tego tortu orzechowego. Delikatny krem z mascarpone i śmietanki kremówki doskonale komponuje się z chrupiącymi orzechami, a całość wieńczy słodka warstwa czekolady. To idealne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 150 g (3/4 szklanki cukru)
- Mąka pszenna typ 550 - 165 g (1 i 1/3 szklanki mąki)
- Kakao niesłodzone - 50 g (5 łyżek)
- Proszek do pieczenia - 8 g (2 łyżeczki)
- Mascarpone - 500 g (2 opakowania)
- Orzechy włoskie - 90 g (pół szklanki mielonych orzechów, garść całych orzechów)
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 opakowanie)
- Cukier puder - 60 g (6 łyżek)
- Czekolada mleczna - 100 g (1 tabliczka)
- Przyprawy - cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, duży garnek, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, sitko
Przepis krok po kroku
- W dużej misce ubij na sztywno pianę z białek, a żółtka przełóż do małej miseczki. Dodawaj powoli cukier i ubijaj do momentu całkowitego roztopienia. Do piany dodawaj po jednym żółtku i ubijaj na wysokich obrotach.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę, proszek do pieczenia i kakao, cały czas ubijając mikserem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
- W osobnej miseczce ubij ostudzoną śmietanę na sztywną pianę. Dodaj do niej cukier puder i cukier waniliowy i dalej ubijaj na niskich obrotach. Dodawał małymi łyżkami serek mascarpone, wciąż ubijając. Na koniec dodaj do masy zmielone orzechy i wszystko wymieszaj łyżką.
- W garnku roztop czekoladę, by była całkowicie płynna i dodaj do kremu. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Ciasto wyciągnij z piekarnika i ostudź. Przetnij je na 3 części, takiej samej wielkości.
- Spód przełóż na duży talerz i wysmaruj jego wierzch 1/3 kremu. Na wierz wyłóż kolejny blat ciasta i również pokryj go 1/3 kremu. Na wierz połóż ostatni blat i rozłóż na nim kolejną część kremu. Krem na koniec wygładź łyżką lub nożem.
- Gotowy tort udekoruj całymi orzechami włoskimi.
Komentarz dietetyka
Tort ze względu na dużą ilość cukru prostego powinien być jedzony tylko od czasu do czasu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny