Tort oreo z malinami
Opublikowano: 25.10.2023 r.
Ciasteczka Oreo, śmietanka kremowa, schłodzony twaróg sernikowy i maliny – to główne składniki tortu Oreo z malinami. Ten smakołyk łączy w sobie chrupkość ciasteczek Oreo, delikatny krem twarogowy oraz odświeżającą słodycz malin, serwując wyjątkowe doznania smakowe. Idealny dla fanów czekoladowych deserów z owocowym akcentem.
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasteczka oreo - 650 g
- Masło - 70 g (w temperaturze pokojowej)
- Śmietanka kremowa 30% - 500 g (schłodzona)
- Twaróg sernikowy - 500 g (schłodzony)
- Żelatyna - 28 g (7 łyżeczek)
- Cukier puder - 20 g
- Maliny - 200 g (do dekoracji)
- Przyprawy - aromat waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- 250 g ciasteczek zblenduj z masłem na jednolitą konsystencję.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż na spód masę z ciasteczek.
- Masę ciasteczkową wyrównaj i ugnieć, na przykład dnem szklanki lub dłonią.
- Spód z ciasteczek schowaj do lodówki na cas przygotowywania masy.
- Pozostałe ciasteczka (około 20 sztuk) pokrój w ćwiartki.
- Rozpuść żelatynę w gorącej (ale nie wrzącej!) wodzie - okolo 150 ml.
- Żelatynę dokładnie wymieszaj i ostudź. Ma być płynna, ale zimna.
- Śmietankę ubij na sztywno z dodatkiem cukru pudru i kilku kropli aromatu waniliowego.
- Do śmietanki dodaj ser i wszystko zmiksuj przez chwilę (tylko do połączenia składników).
- Do masy dodaj żelatynę i ponownie zmiksuj chwilę, aż składniki się połączą.
- Masę wymieszaj z pokrojonymi ciasteczkami (mieszaj łyżką).
- Na schłodzony spód wyłóż masę serową i wyrównaj.
- Malinami udekoruj tort na wierzchu.
- Tort zabezpiecz folią spożywczą i schowaj do lodówki, najlepiej na całą noc.
Komentarz dietetyka
Deser jest wysokokaloryczny, ale zawiera sporo białka. Maliny są bogate w przeciwutleniacze, które działają przeciwnowotworowo.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości