Tort oreo bez pieczenia
Opublikowano: 03.03.2022 r.
Ciasteczka Oreo, masło, mascarpone, śmietanka kremowa - to baza naszego tortu. Tort Oreo bez pieczenia to idealny deser dla wszystkich łasuchów, którzy nie mają ochoty na długie godziny w kuchni. Wyobraźcie sobie: ciasteczka Oreo w chrupiącym spodzie, kremowe mascarpone i aksamitna śmietanka. Brzmi znajomo? To przepis na błyskawiczny i pyszny deser!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasteczka oreo - 400 g
- Masło - 150 g
- Mascarpone - 1000 g
- Cukier - 200 g
- Śmietanka kremowa 36% - 400 ml
- Czekolada gorzka - 100 g
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- mikser, blender, duża miska, papier do pieczenia, tortownica 24 cm
Przepis krok po kroku
- Zblenduj ciasteczka Oreo, zostaw 1/3 do nadzienia. Wymieszaj pokruszone ciasteczka z roztopionym masłem.
- Rozłóż warstwę ciasteczek na tortownicy (24 cm) zabezpieczonej papierem do pieczenia.
- W misce ubij śmietankę z cukrem na gładki krem.
- Dodawaj do niej małymi partiami serek.
- Ciasteczka oreo pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do masy.
- Gorzką czekoladę posiekaj lub zetrzyj na tarce. Dodaj do masy.
- Masę przełóż na ciasteczkowy spód, wstaw do lodówki na 2 godz.
Komentarz dietetyka
Ten deser zawiera dość sporo cukru, więc nie powinien gościć w menu zbyt często.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny