Tort oreo
Opublikowano: 18.01.2022 r.
Ciasteczka oreo, masło, cukier puder, śmietanka kremowa i ser twarogowy tłusty – oto, co znajdziesz w przepisie na ten pyszny tort oreo. To idealne połączenie składników tworzy nie tylko śnieżnobiałą masę, ale też chrupiący spód i wyrazisty smak. Przygotowanie tego przysmaku jest naprawdę proste, a efekt – obłędny!
Składniki dla 10 porcji:
- Ciasteczka oreo - 450 g
- Masło - 100 g
- Cukier puder - 70 g
- Śmietanka kremowa 36% - 500 ml
- Ser twarogowy tłusty - 500 g
- Przyprawy - ekstrakt waniliowy
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- kuchenka, mikser, papier do pieczenia, tortownica 26 cm, rondelek, lodówka
Przepis krok po kroku
- Dodaj 24 ciasteczka oreo do blendera i zblenduj je na drobny pyłek. Wrzuć ciastka do miski i połącz z roztopionym masłem.
- Tortownicę wyłóż papierem do pieczeni i rozłóż na niej ciastka. Całość dociśnij łyżką i schowaj do lodówki na 2 godziny.
- Ubij twaróg na gładką konsystencję. Dodaj do niego cukier puder i ekstrakt waniliowy, mieszaj, aż dobrze się połączą.
- Do osobnej miski wlej śmietankę i ubij ją na sztywną pianę.
- Dodaj bitą śmietanę do masy z serem i delikatnie wymieszaj, aż się połączą. Następnie włóż do środka 15 posiekanych ciastek.
- Tortownicę wyjmij z lodówki, rozłóż na cieście nadzienie sernikowe i ostrożnie wygładź łyżką.
- Wierzch ciasta udekoruj pozostałymi ciastkami.
- Ciasto schładzaj przez 4-5 godzin w lodówce.
Komentarz dietetyka
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny