Tort napoleon
Opublikowano: 08.03.2022 r.
Masło, mąka pszenna, jajko i mleko skondensowane - to cztery podstawowe składniki tortu Napoleon, który smakuje jak maślane niebo. Do tego jeszcze orzechy włoskie, które dodają fajnego chrupnięcia. Brzmi smakowicie, prawda? Sprawdź, jak te składniki łączą się w wyjątkowy, warstwowy wypiek, który z pewnością zachwyci każdego!
Składniki dla 10 porcji:
- Masło - 450 g
- Mąka pszenna typ 500 - 300 g
- Jajko - 1 szt.
- Orzechy włoskie - 200 g
- Mleko skondensowane (zagęszczone) - 530 g (1 opakowanie)
- Przyprawy - sok z cytryny
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, duża miska, stolnica, papier do pieczenia, wałek, blaszka do pieczenia, sitko, tortownica 22 cm
Przepis krok po kroku
- Do szklanki wlej 125 ml zimnej wody.
- Wbij do wody jajko i wlej 2 łyżki soku z cytryny, dokładnie rozbełtaj.
- 250 g zimnego masła dodaj do miski.
- Przesiej do miski mąkę i posiekaj nożem masło.
- Dodaj jajko z wodą i całość zagnieć na jednolite ciasto.
- Stolnicę podsyp mąką.
- Ciasto uformuj w wałek, a następnie podziel je na 9 równych części.
- Z każdej części uformuj kulę, ułóż na talerzu, przykryj folią i schowaj do lodówki na godzinę.
- Po godzinie rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Będziesz piec każdy placek oddzielnie.
- Każdą kulkę należy rozwałkować na cienki, okrągły placek.
- Ułóż papier do pieczenia na blaszce. Na papierze do pieczenia ułóż placek z ciasta, nakłuj widelcem. Placek powinien być nieco większy niż średnica tortownicy.
- Piecz placka do zarumienienia (15 minut). Zrób tak z każdym.
- Masło zmiksuj do uzyskania puszystej masy.
- Do masła dodaj mleko skondensowane i miksuj do połączenia składników.
- Orzechy posiekaj drobniej nożem.
- Placki od razu po upieczeniu wytnij na wielkość tortownicy. Odkrojone resztki pokrusz drobno.
- Każdy placek posmaruj 1/9 częścią masy i posyp 1/8 częścią orzechów.
- Ostatni placek posmaruj ostatnią częścią kremu i posyp resztkami pokruszonego ciasta.
- Tort należy schładzać minimum całą noc.
Komentarz dietetyka
Tort Napoleon jest wysokokaloryczny. Jest bogaty w tłuszcz oraz cukier. Orzechy dostarczą tłuszczu jednonienasyconego, który jest korzystny dla zdrowia.
~ Paulina Lipińska, specjalista w dietoterapii nadwagi i otyłości