Tort mojito
Opublikowano: 09.08.2021 r.
Jajka, cukier, mąka pszenna, mascarpone, śmietanka kremowa i limonka to główni bohaterowie tego przepisu na tort mojito. Dzięki pysznej limonce i kremowemu mascarpone, ten deser zyskuje świeżość i delikatność, a śmietanka kremowa i biała czekolada dodają mu wyjątkowej kremowości. Idealne połączenie smaków na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 5 szt.
- Cukier - 100 g (pół szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 150 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 40 g (1/4 szklanki)
- Mascarpone - 750 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml
- Limonka - 250 g (2,5 szt)
- Czekolada biała - 200 g (1 tabliczka)
- Cukier trzcinowy - 20 g (2 łyżki)
- Cukier puder - 50 g (5 łyżek)
- Przyprawy - cukier wanilinowy, mięta suszona, sok z limonki, mięta świeża
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, kuchenka, mikser, tarka, duża miska, papier do pieczenia, czajnik, sitko, tortownica 24 cm, wyciskarka do cytrusów, rondelek
Przepis krok po kroku
- Białka i żółtka oddziel. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodawaj cukier, cukier waniliowy i żółtka małymi partiami wciąż ubijając.
- Do masy jajecznej przesiej mąkę i skrobię ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.
- Gotowe ciasto przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 40 minut.
- Upieczony biszkopt odstaw do przestudzenia. Przetnij go na 2 części.
- Do szklanki przesyp susz z mięty i zalej całość wrzątkiem. Parz całość przez 5 minut.
- Limonki porządnie sparz wrzątkiem i zetrzyj ich skórkę na tarce do małej miseczki. Z 2 limonek wyciśnij sok do osobnych szklanek.
- Sok z 1 limonki zmieszaj z połową herbaty miętowej. Dodaj 2 łyżki cukru trzcinowego. Tak przyrządzoną mieszanką nasącz biszkopt.
- Do dużej miski włóż cały serek, śmietankę, cukier puder, startą skórkę z limonki, sok z 1 limonki, herbatę miętową i posiekaną drobno miętę. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą miksera.
- W rondelku roztop białą czekoladę, ostudź i dodaj do kremu. Całość jeszcze raz wymieszaj za pomocą miksera.
- Podanym kremem wysmaruj ciasto.1/2 kremu przełóż na spód, a drugą część na wierzch i boki.
- Tort udekoruj pokrojonymi limonkami i miętą.
Komentarz dietetyka
To ciasto choć zdrowsze niż sklepowa wersja wciąż nie powinno gościć zbyt często w menu.
~ Patrycja Czerwiak, psychodietetyk, dietetyk kliniczny