Tort malinowy
Opublikowano: 05.12.2021 r.
Maliny, jajka, śmietanka kremowa 36% i dżem truskawkowy to główne składniki tego pysznego tortu malinowego. Delikatny biszkopt zrobiony z jajek i mąki pszennej, przełożony słodkim dżemem truskawkowym, pokryty puszystą bitą śmietaną, a na wierzchu soczyste maliny – brzmi jak marzenie, prawda? Idealny na każdą okazję!
Składniki dla 10 porcji:
- Jajko - 6 szt.
- Cukier - 125 g (1/2 szklanki)
- Mąka pszenna typ 500 - 250 g (1 szklanka)
- Mąka ziemniaczana - 30 g (3 łyżki)
- Maliny - 300 g
- Śmietanka kremowa 36% - 200 ml (1 opakowanie)
- Cukier puder - 30 g (3 łyżki)
- Żelatyna - 20 g (2 plastry)
- Dżem truskawkowy niskosłodzony - 100 g (10 łyżek)
Liczba porcji: 10
Będziesz potrzebować:
- piekarnik, mikser, miska
Przepis krok po kroku
- Białka jaj zmiksuj razem z cukrem na gładką pianę.
- Do piany dodaj żółtka i delikatnie wymieszaj.
- Mąkę przesiej przez sito i połącz z mąką ziemniaczaną.
- Dodaj delikatnie mąkę do masy jajecznej i wymieszaj.
- Wlej ciasto na okrągłą blachę ok. 25 cm i upiecz biszkopt przez 25-30 minut w 180 stopniach.
- W miseczce przygotuj żelatynę według instrukcji na opakowaniu.
- Śmietankę ubij na sztywną pianę i dodaj do niej żelatynę.
- Biszkopt przekrój na 3 płaty ciasta.
- Biszkoptowe warstwy posmaruj odrobiną dżemu, dodaj maliny i słodki krem.
- Jeśli zostanie Ci śmietana, rozprowadź ją na samej górze tortu.
Komentarz dietetyka
Zamiast dżemu możesz użyć konfiturę, jeśli masz domowe przetwory koniecznie wykorzystaj je.
~ Oliwia Gawron, dietetyk